Мукачівська греко-католицька Єпархія

СЛОВО ПАРОХА На честь свята РІЗДВА ХРИСТОВОГО

Posted on 07 Січ 2014, Священик: о. Іван Тидір
Христос Рождається!
Милосердний Господь, возлюблені в Христі браття та сестри, сподобив нас і цього року урочисто святкувати величаве християнське свято Різдво Христове. Знову в наших, по-святковому прикрашених храмах, буде лунати й радувати наші серця ангельська пісня: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління». І наші дуки, мимоволі, вертаються до тих далеких  часів, коли підзаконне  старозавітнє людство  жило в духовній темряві.  Не розуміючи сенсу життя, не знаходячи жодного  виходу із тієї страшної  прірви невірства та розчарувань, люди все  глибше й глибше поринали в темну безодню  пороків і пристрастей.
І ось на околиці  Вифлеєма, тихої святої  ночі, на грішній  землі  завершується велика  Тайна Боговтілення. Син  Божий приймає людську природу і, не перестаючи бути Богом, стає  повноцінною людиною. Своїм пришестям, Він руйнує велику стіну гріха, якою підзаконна й грішна людина відгороджувала себе від Творця-Бога, спонукаючи до ворожнечі  й  ненависті між людьми.
Народжений Син Божий сповістив людству незаперечну істину,  що земне життя – це  відповідальна сходинка до життя вічного. Віра в Христову Благу Вістку  дає натхнення людині на земні труди і допомагає кожному з нас переборювати земні життєві труднощі. Ісус залишив людям велику заповідь, що основним законом життя – є любов: любов до Бога і взаємна любов людей між собою – подібна  до любові до самого себе; що всі ми є братами, а всі нації і раси є рівними перед Богом. Ісус Христос навчав, що покора не принижує людську гідність, а навпаки, підносить її, тоді як самозвеличення і гріховна  гордість ганьблять людину. Він відкрив людям  незаперечну істину, що духовні людські якості являють собою найдорожче в людині, що чистота душі  й  тіла набагато важливіша від зовнішніх прикрас.
Народжений Син Божий приніс  на землю  мир. Мир  Божий – це  передусім  мир зі  своєю  совістю.  Мир Божий – це  стан душі,  коли людина не  тримає проти свого ближнього камінь за пазухою, не носить у серці ані ненависті чи жадоби до помсти, ані памяті про  заподіяні їй кривди, ані  заздрощів або ревнощів, ані прагнення до самозвеличення. Мир Божий- там, де людина, відкинувши егоїзм і огидну корисливість, служить своєму ближньому, щирою працею будує добробут свого народу, процвітання своєї країни.
Внутрішній мир  спонукає нас дбати і про мир зовнішній, про мир між усіма людьми, про мир в усій країні, світі. Християнська совість не може  бути спокійною, коли протягом тривалого часу посеред громадян ллється  ненависть і ворожнеча,  людською безбожністю  безжалісно шматується  та земля, яку свого  часу Боговтіленням освятив Христос, понад якою Святі Ангели оспівували небесну пісню: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління», – і ця земля стала місцем де страшно жити, де постійно  відбуваються ворожнечі та проливається кров, які викликають тривогу та спонукають нас до миру та молитви за наших братів та сестер.
Усвідомлюючи  необхідність християнського святого подвигу миротворництва, наша Свята Церква знову і знову звертається до всіх християн нашої держави, в першу чергу, до керівників усіх рівнів: країни, області, району, міста чи села, щоб вони обєднали свої зусилля з  діями тих, хто прагне до  миру та справедливості,  щоб увесь наш народ  міг жити в добробуті  та злагоді, а не жити  мірою Сходу і Заходу.
Сердечно вітаю Вас, возлюблені в Христі браття і сестри, з Різдвом  Христовим і Новим роком.
У це велике Свято Миру й Любові принесімо подяку нашому Господу  за  Його щедрі благодіяння,  даровані нам минулого року, і просім в наших щирих молитвах Божого Благословіння на мирне, повноцінне європейське життя нашого українського народу, який давно вже заслужив бути в європейській спільноті, творити нашу країну квітучим раєм у центрі Європи, нашу Святу Церкву – духовним проводирем до Божого Царства.
Христос рождається!
Славіте його!
Різдво Христово – 2014р
Ваш у Христі, о. Іван Тидір