Мукачівська греко-католицька Єпархія

СЛОВО ПАРОХА – ПАСХА 2023

Posted on 09 Кві 2023, Священик: о. ІвнТидір

ХРИСТОС  ВОСКРЕС!

   Возлюблені в Христі  браття і сестри!

   Минуло майже дві тисячі років з часу викупної жертви Господа нашого Ісуса Христа, з того благословенного часу, коли увесь світ наповнився невимовною радістю Воскресіння нашого Спасителя.

   Для вірних християн нема на світі більшої радості від благої вістки Воскресіння. Бо без події Воскресіння неможливою є наша з вами віра, наше благовістя, наша Свята та Богоспасенна Католицька Церква.

   З благої Євангельської вістки ми достеменно знаємо та твердо переконані, що першим вітанням Воскреслого Спасителя до Своїх учнів, коли Він їм явився після Преславного Воскресіння з мертвих, було: “Мир вам!” Це вітання Воскреслий Христос  буде повторювати неодноразово, тому для нас це вітання має особливе значення.

   Народженням Божого Сина розпочалось наше примирення з Богом, з плином життя Божого Сина воно продовжувалось та завершилось Його Божественним розп’яттям: “Будучи ворогами, ми примирились з Богом смертю Його Сина”(Рим. 5, 10). Від Бога віддаляє нас гріх. Але Господь переміг гріх, проживаючи на землі в людському тілі, показавши нам правдиве життя в Духові Тіла Божого Сина, що став посередністю смерті і Воскресіння Живительним Духом, Який перебуває в тілі кожної віруючої душі. “Бо тепер ми живемо не за тілесними пожаданнями, а за Духом Христовим”(Рим. 8, 9). Тому Христовим Воскресінням і відбулось наше повернення до Бога, та примирення з Ним.

   Прийнявши від Небесного Отця обітницю Святого Духа, Ісус Христос забезпечив та збагатив нас надвеликими духовними даруваннями, що походять від Його Преславного Воскресіння.

   І Він, помираючи на хресті, навчив нас головному, прощати нашим ворогам та кривдникам, тому що Він Сам за них молився на хресті: “Отче, прости їм, бо вони не відають що чинять”. А ми, сучасні християни, увесь миролюбний український народ, в котрий раз терпить страшні та нелюдські наруги від північного та бездушного російського ворога, що так безжально руйнує наші міста і села забираючи в полон маленьких дітей та обезчещуючи дівчат та молодих жінок, перетворюючи в попіл дитячі садки, школи, лікарні та культурно-просвітницькі заклади, нічим не гребуючи, спустошуючи все на своєму шляху. Це є занадто важким життєвим хрестом Голгофських страждань усього українського народу. Ця війна росіян проти українського народу не має жодних виправдань для здорового людського розуму. І Милосердний Господь дав нам нести цей важкий хрест страшних випробовувань. Як би нам не було важко прощати нашим бездушним ворогам, коли тисячі наших молодих захисників віддають своє життя за ближніх, за мир в Україні, стаючи гідними геройських подвигів, єднають нашу миролюбиву націю в сильну та ніким непереможну Україну, бо тільки в єдності є наша сила.

   Свого часу Спаситель із Своїми учнями також переживав страшні наруги. Багатотисячний натовп староєврейських прочан, що прийшли на паломництво до Єрусалиму  святкувати старозавітню Паску, в день торжественного входу Христового до Єрусалиму, натхненно та піднесено зустрічали Божого Сина на пагорбі перед Єрусалимом, піднімаючи Його аж до Небес, зустрічаючи як Божого Месію, а через декілька днів будуть ті ж самі люди несамовито кричати до Пилата: “Розіпни, розіпни Його.  Кров на нас та на дітях наших!” Світ до тепер трактує хресний подвиг Спасителя  по-різному, це є і розчарування євреїв в Божому Синові, що так і не став земним вожаком єврейського народу, щоб звільнити з неволі боговибраний народ, і повести його до панування іншими народами. Але головною причиною Христового розп’яття та ненависті  були злі та людиноненависні поступки до Бога та людини затятого ворога усього доброго – сатани.

   Сама присутність темних сил в цьому земному світі, завжди завершувалась жорстокими та нелюдськими спалахами агресивних військових протистоянь між народами, безбожницьким нищенням християнської цивілізації, поневоленням сильнішими народами менш слабших, що не могли себе захистити.

   Тепер, коли ми переживаємо страшну драму нашого протистояння російській військовій машині, що вщент наповнена смертоносною зброєю, мимоволі складаємо життєвий екзамен відданості нашій державі та готовності до майбутнього Воскресіння, Життя Вічного. В цьому протистоянні ми вбачаємо гіркоту та зраду апостола Юди. А сама доля христопродавця Юди ніколи не буде зрозумілою сучасною людиною, і ким би тепер постав перед нами Юда; чи жорстоким та безжальним воякою-агресором, чи тим російським нелюдом-керівником що віддає наказ нищити та спотребляти все перед собою, чи може керівником московської церкви, що благословляє своїх вассалів на криваві братовбивства?

   А тепер, коли всі разом з нашою квітучою країною проходимо за Христом власною очистительною і Богоспасенною дорогою до Голгофської Жертви, щоб з того єрусалимського пагорба відкрити для себе дорогу до власного Воскресіння з Христом. Тому що Воскресіння завжди розпочинається з очищення власної душі, яка дуже часто поневолюється гріхами. Але цей надважкий і відповідальний акт навернення до Бога завжди несе з собою нестерпний біль, нестримні переживання за своїх ближніх та жорстокі конфлікти між народами.

   Сьогодні сучасний секуляризований світ потребує від нас, вірних – людей праведних, гідних, без всякого останку, полюбити один одного, рішуче взяти на свої людські рамена важкий життєвий хрест разом з Христом, щоб пронести його до всепалення за своїх ближніх. Сучасний світ потребує таких людей, щоб були добрими та слухняними Божими дітьми посеред розбещеного та звабленого земними спокусами оточення. Щоб зразком високоморального способу земного життя показувати світовій спільноті приклад християнського благочестя на дорозі до Воскресіння.

   В це світосяйне свято Христового Воскресіння навчімось від Христа прощати один одному, і Милосердний Господь поєднає наш волелюбний український народ, піднімаючи моральний дух наших воїнів у визволенні від ворогів наших благословенних земель, знищить оту нечисть, що сіє між народами ворожнечу та розбрат.

   Господь допоможе нам відбудувати знищені ворогами наші міста і села, але спочатку відбудуймо свої безсмертні душі.  Воскреснемо ми – воскресне з нами вся Україна!

   Вітаю всіх, возлюблені в Христі браття і сестри, з перемогою життя над смертю Христовим Воскресінням, особливо наших непереможних і славних воїнів, що захищають спокій всіх українців, щоб повернулися до своїх родин здоровими та живими.

   Хай Воскреслий Христос благословляє наших державних керманичів мудро, чесно та в Божому страхові керувати країною.

   Всім бажаю від цих Пасхальних подій навчитися бути гідними та слухняними дітьми Божими!

                                                                                             Ваш у Христі, отець ІВАН, парох

 

 

                                         ХРИСТОС  ВОСКРЕС !  ВОІСТИНУ   ВОСКРЕС!