Мукачівська греко-католицька Єпархія

Привітання Блаженійшого Йосифа Сліпого з Великодніми святами з Сибірської каторги

08 Кві 2018 | 12:00 am

Привітання Блаженнійшого Йосифа Сліпого з Великодніми святами з Сибірської каторги

В цьому році минає 55 років з того часу, як Києво-Галицький Митрополит Йосиф Сліпий з’явився після 18-літньої сибірської каторги в центрі Вселенського християнства- у Римі. Поява на волі Блаженнійшого Йосифа була провидінням Божим, дивувала весь світ. Про його звільнення писала вся світова преса.

В історії християнської церкви в Україні-це світла і героїчна постать. Від 1945 до 1963 року він поневірявся по тюрмах сибірських таборах, де між мільйонами каторжників треба було чоловіка Божого, що своїм зразком християнського життя і геройською поставою супроти безбожної влади проповідував Христове Євангеліє. Не всі закарпатці знають, що там у таборі Мордовії він висвятив 1960 року на священика нашого земляка з Берегівщини Маргітича Володимира, який був арештований 1958 року на 8 років позбавлення волі, учителя з Верхніх Ремет. Першу Службу Божу провів в таборі Мордовії. З ув’язнення звільнили у 1964 році. Повернувшись до Берегова проводить підпільну душпастирську діяльність до легалізації ГКЦ. Реабілітований у 1991р. Тепер на пенсії і проживає у Берегові.

Патріарх Йосиф навчав нас: «Народе мій, стань уже раз собою! Позбудься своєї вікової недуги сварів і чварів, вислуговуванням чужим…Отрясися од своїх вікових недостач, стань на свої ноги в Україні і на поселеннях, піднеси свою голову, випростуй свої рамена… Покажи свою силу і вдячність, бо, шануючи своє минуле, ти ростеш у своїй могутності й славі.»

Тому згадаймо Патріарха Йосифа, якого Господь зберіг для нас в ті тяжкі часи та допомагав Йому обороняти єдність і права нашої Церкви.

Мені зі Львова, з Інституту Історії Церкви Українського Католицького Університету вислали привітання Блаженійшого Йосифа Сліпого з Великодніми святами, передане з сибірської каторги в роки великого переслідування за Віру! Слова якого є актуальними і тепер.

 

Ужгород
Володимир Матейко