Мукачівська греко-католицька Єпархія

ПАСХА ХРИСТОВА 2021

Posted on 02 Тра 2021, Священик: о. Іван Тидір

СЛОВО  ПАРОХА

Христос воскрес!

Возлюблені в Христі браття і сестри!

    Цими світлими  днями,  коли усю вселенну осяяла світлосяйна Пасхальна ніч, коли увесь християнський світ знову спільно  святкує перемогу життя над смертю, наші думки й почуття ще раз повертаються до події Воскресіння Христового. В пасхальну ніч, яку Свята Церква прославляє понад усі церковні свята, Богочоловік Ісус Христос завершив Свій Богоспасительний подвиг. Явивши силу Свого Божества, Христос  воскрес , подолав смерть. Цим явленням всемогутності Божої стверджено істину Його слова, Його справи, Його тілесної смерті на хресті за спасіння  усього світу.

   Воскресіння Христово показало новий напрямок земного життя людини. Воно вказало на земне життя  нове осмислення та цілеспрямованість. Попе- реду не смерть, не загибель, не знищення, а сприйняття іншого способу буття,  «іншого, вічного життя початок».

   Смерть втратила для християнина свій жах та страх. Ось чому в пасхальні дні Церква кличе нас до радості й святкування: «Світися, світися, новий Єрусалиме!» « радій нині і веселися, Сіоне»,  «радісно обнімімо один одного», «через Хрест прийшла радість усьому світові», « смерті святкуємо умертвіння». Це є щось неперевершене, понадприродне, Божественне.

   Ісус Христос, що воскрес на третій день, як було провіщено в Святому Письмі, дав Себе розіп’яти на хресті, щоб Своїми стражданнями відкрити людині дорогу до вічного спасіння. Все, що ми, як віруючі люди, у своєму житті маємо найрадіснішого, найдорожчого,- все це дає нам Воскресіння Христово.

   Ісус Христос раз і назавжди зруйнував створену гріхом стіну між Богом і людиною. У Своїй Особі Він показав Небесного Отця, Який розкриває грішній людині Свої обійми. Подібно до сонця, воскреслий Христос зійшов над землею, щоб не заходити поза нею ніколи. Він говорив людям, що коротке земне життя – це сходинка до вічного життя. Він залишив заповідь про те, що основний закон життя людства, без якого люди не можуть і не повинні жити на землі,- любов; любов до Бога і любов один до одного, така, як і любов до самого себе.

   Ісус Христос навчав, що покора  не принижує людину, а підносить до найвищої гідності грішну людину, а гордість принижує, ганьбить людину. Він сказав, що чистота душі і тіла- найкраща оздоба людини. В Своїй Особі Ісус Христос явив нам взірець довершеності й краси.

   Усе зло світу перемагається  тайною Воскресіння Христового, і під його опромінням зникають страждання, хвороби і людська несправедливість. Христос наповнює собою все. Він дарує нам упевненість в остаточній

перемозі  добра над злом, у вічному торжестві добра. Він надихає нас на боротьбу зі злом, насамперед з гріхом у самих собі.

   У Христа Спасителя була Голгофа, але після неї прийшло Воскресіння. У кожної людини також є  своя власна голгофа і свій життєвий хрест. Якщо ми будемо дотримуватися Заповідей Божих і уподібнюватися Христу в перене- сенні   страждань,  що  випадають  на  нашу   долю,  тоді  і  для  нас  буде воскресіння. Ще за життя на землі ми побачимо воскресіння як перемогу над злом і стражданнями – перемогу над соціальною несправедливістю і зубожін- ням.

   Сучасне становище в Україні можна порівняти з Голгофою. Як тоді на Гол- гофі  відбувалася боротьба людської ненависті з Христовою любовю, так і тепер в суспільстві відбувається жорстока боротьба добра і зла,  світла і темряви. Наша віра і надія на Бога надихає нас до впевненості, що сплюндрована людським беззаконням Україна  переможе всі труднощі й негаразди релігійного, економічного і соціального життя наших братів і сестер, а на Сході страждаючої України, де ворог безжально та нахабно вбиває наших співвітчизників, які ведуть жорстоку боротьбу за незалежність нашої країни, воскреслий Господь хай допаоможе нам у цій несправедливій війні проти молодої України, тому що за нами Бог і правда.

   У ці святкові дні, коли Церква Христова святкує перемогу життя над смертю, добра над злом, любові над ненавистю, сердечно поздоровляю всіх Вас з Пасхою Христовою. Щиро вітаю з Воскресінням  наших героїв – лікарів та всіх медичних працівників,  які цілодобово ведуть невпинну боротьбу з пандемією коронавірусу, покладаємо надію на Воскреслого, що скоро і з цією напастю наша країна справиться. Щиросердно вітаю   керівників обласних структур, керівників міста над Ужем – в надії на тісну співпрацю в духовно – культурному та соціальному обрисах на благо наших краян та розквіті Срібної землі, щоб за заповітом Христовим ми всі були ЄДИНІ, мирно співживали та співпрацювали на Закарпатській землі, та у своїх пасхальних молитвах повсякчас бажаю нашій владі усіх рівнів  великої мудрості, терпіння і допомоги Божої  в їх відповідальному служінні перед Богом і народом.

   Хай милосердний Господь  оберігає нас в мирі і братолюбстві, єдності і любові, пошле нашим краянам  обильної пасхальної  радості та добробуту, хай зміцнює Своєю Божественною благодаттю наші духовні і тілесні сили і надихає на добрі і Боговгодні справи. Амінь.

   Воістину Христос воскрес!

 

Пасха Христова   2 0 2  1  –  Ужгород.

 

Ваш у Христі, митрофорний протоієрей  Іван  ТИДІР,  парох.