Мукачівська греко-католицька Єпархія

Пасха 2024

Posted on 31 Бер 2024, Священик: о. Іван Тидір

ХРИСТОС  ВОСКРЕС!

   Знову, дорогі в Христі браття і сестри, світлосяйна ПАСХАЛЬНА ніч Божественним сяйвом та невимовною красою преславного ХРИСТОВОГО ВОСКРЕСІННЯ просвітила наші людські серця спорідненістю Творця до Свого творіння.

   Знову в наших храмах святково й величаво лунатимуть переможні християнські гімни перемоги життя над смертю, правди над неправдою, добра над злом. А передусім, в теперішньому тривожному часі військової агресії жорстокого російського ворога знищити наш український народ повною та безжальною руйнацією міст і сіл стражденної України, захоплюючи в полон наших оборонців, мирних громадян та невинних дітей, знищуючи та спалюючи все, що досягають їхні ворожі ракети та бомби.

   Для того, щоб Христос увійшов до Тайни ВОСКРЕСІННЯ, Йому спочатку потрібно було від ворогів ганебно постраждати, витерпіти насильницьку смерть на хресті, і тільки після подібного жаху принести людству ВОСКРЕСІННЯ. І чи не так Україна тепер страждає, проливає кров безневинних наших захисників та мирних жителів, вказуючи всьому світу на найбільшу християнську чесноту ЛЮБОВІ до своїх ближніх, покладаючи своє власне життя на олтар відданості рідній Вітчизні. І чи не будуть записані святі імена наших захисників та захисниць в Божественній книзі Життя вічного?

   Воскресіння Христове раз і назавжди вказало всьому людству на новий напрямок земного співжиття з Богом та в Бозі грішної людини. Воно вказує нам на  відновлене після гріхопадіння наших прародичів Адама і Єви осмислене та цілеспрямоване життя з Христом. Бо попереду вже немає смерті, ані загибелі, ані цілковитого знищення душі, бо там очікує нас сприйняття іншого способу світобуття: «Іншого, вічного життя – початок»! Смерть навіки втратила для християнина свій жах та тривогу. Ось чому в пасхальні дні Свята Церква невпинно кличе нас до неперевершеної радості, урочисто проголошуючи: «Світися, світися, Новий Єрусалиме!»,  «Радій нині і веселися, Сіоне», «Радісно обнімімо, один одного», «Через ХРЕСТ прийшла радість усьому світові!», «СМЕРТІ СВЯТКУЄМО УМЕРТВІННЯ!».

   Все зло на світі перемагається Тайною ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВОГО, а від Його Божественного проміння навіки щезають всілякі страждання, непорозуміння та людська несправедливість. Христос наповнив Собою увесь світ, дарувавши нам впевненість в остаточній перемозі добра над злом, у вічному торжестві всього доброго й Божественного. Він постійно надихає нас на безперервну боротьбу зі злом, а насамперед, в боротьбі з власними гріхами в нас самих.

   Для християнина вічність на Небі починається ще на землі, а відкривається вона тоді, коли зуміємо відчинити двері нашого серця Ісусу Христу, як нашому Богу, коли входимо до Нього із власними спілкуваннями посередністю молитви, посту, читання Святого Письма, та коли найтісніше поєднуємося з Ним через Тайну Пресвятої Євхаристії, та прислуговуємо християнською любов’ю нашим ближнім, немічним та безпорадним, всьому нашому народу.

   Ми постійно стоїмо перед нашою головною метою осягнення вічності, осягнення Нового Небесного Єрусалиму, але ці побожні устремління завжди перевершують наші власні межі життєвих досягнень. Навіть апостоли Христові, коли вперше почули вчення Христа, з подивом запитали в Нього: «А хто ж тоді може спастися? А Ісус, лагідно поглянувши на них, сказав їм: «У людей це неможливо, а в Бога все можливо!» (Мт. 19, 25 – 26). Христос постійно звертається до нас, Євангельськими проханнями, щоб завжди ми обирали вузьку дорогу, до Божого Царства, наповнену боротьбою з терпіннями, бо тільки ця дорога допоможе нам обійняти та успадкувати Вічність на Небі. В подорожі цією дорогою допомагає нам Свята Церква Христова з непомірними скарбами Божого Милосердя та любові Господа до нас. І хай ця дорога буде занадто трудною, втомлюючою та довгою, але десь там за обрієм, зійшло Незаходиме Сонце – Христос Бог наш. Що освітило увесь світ, принесло нам надію, радість, мир, любов, а головне – впевненість в остаточному торжестві Божественної правди над людською неправдою, любові над злом, життя над смертю.

   Господь ніколи не залишає цей спаплюжений гріхом світ напризволяще, бо Воскресіння Христове переконує нас, що Він переміг жало смерті, гріха та всілякого зла. Ми не маємо жодних підстав сумніватися в тому, що Милосердний Бог так премудро керує цим світом. Він часто допускає розповсюдження на землі зла та розбрату до певної й відповідної межі, але водночас все це зупиняє, Своїми, часто незбагненими для нас діями. Наша багатостраждальна Україна не є винятком Милосердної Божественної опіки. Нам не страшні жорстокі й нелюдські збройні знущання непримиримого російського ворога, який лізе немов та саранча з тайги та московитських болот, щоб безчестити нашу землю та увесь люд наш. Подібні ненависницькі злодіяння ворога не є нам страшними, бо з нами – БОГ! Не дарма Спаситель колись сказав Своїм послідовникам: «У світі зазнаєте скорботи, але мужайтеся: Я переміг світ!»

   Дорогі в Христі браття і сестри! У ці святкові Пасхальні дні, коли Свята Церква Христова проповідує перемогу життя над смертю, щиросердно вітаю всіх Вас з Світлою Паскою Христовою. Вознесімо ці пасхальні переможні молитовні гімни за наших славних воїнів, капеланів, захисників та захисниць, волонтерів та медиків, Всіх, хто покладає своє дорогоцінне життя на полях бою із злим ворогом, захищаючи нашу Україну та кожного з нас.

   Хай милосердний Господь оберігає їх від смертельних куль. Бажаю всім нашим полоненим скорого повернення до своїх сімей, віднайдення без вістки зниклих в результаті агресії. Хай Господь благословить всіх нас українців перемогою над супостатом, щоб після темної ночі всі ми могли включитися до відбудови мирною та завзятою працею над процвітанням оновленої європейської України. А Господь хай завжди буде нам Проводирем та Охоронцем!

   Щиро вітаю керівників нашого древнього міста над Ужем – Богомудро та розважливо керувати містянами, дбати про добробут наших жителів Срібної Землі.

   Гідно несімо, дорогі в Христі, ім’я ревного християнина в нашому повсякденно – громадському, родинному та особистому житті.

   Нехай Пасхальна радість, мир і любов супроводжують нас протягом всього нашого земного життя! І хай Господь благословить всіх нас Божим миром та добробутом.

   Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай перебуває з усіма Вами!

                                                                       ХРИСТОС    ВОСКРЕС!

                                                                                              ВОІСТИНУ   ВОСКРЕС!

                                                                                 Ваш  у  ХРИСТІ  отець  ІВАН, парох