Мукачівська греко-католицька Єпархія

СЛОВО ПАРОХА На честь свята РІЗДВА ХРИСТОВОГО

Posted on 06 Січ 2015, Священик: о. Іван Тидір

Христос Рождається!

Близько двох тисяч років тому відбулася Священна подія, яку цими днями увесь християнський люд торжественно, з особливим піднесенням, буде славити, – РІЗДВО ХРИСТОВЕ. Тієї священної ночі у вифлиємській стаєнці на грішну землю навідався Господь Бог у надвеликій Тайні БОГОВТІЛЕННЯ. Оточений небесними ангельськими воїнствами, приймаючи поклоніння від  херувимів та серафимів, Він добровільно полишає Свою Божественну вишінь слави, приходить на грішну землю, щоб народитися з лона Матері безпорадним немовлятком, проживає в тіні незнаною дитиною та юнаком, щоб потім, вийшовши на суспільну проповідь грішному роду людському, терпіти за Свою любов до людини – наклепи, висміювання, вигнання і, нарешті, скривавленим та замученим, бути розіп’ятим на хресті.

В ім’я чого, і задля чого, все це відбувалося? Наша віра дає нам на це наступну відповідь: «Він для нас, людей, і ради нашого спасіння, зійшов з Небес» – в ім’я нашого вічного життя. У цьому явленні Бога в тілі на землі в різдвяну ніч ми бачимо безодню неперевершеної любові Божої до грішної людини.

Боговтілення має глибинно-виняткове значення у відновленні природи людини, в її морально-духовному відродженні. Боговтілення дарувало людині не тільки благодать всепрощення, але й силу, яка веде її до Бога. Ця благодатна  сила втіленої Боголюдини безнастанно веде Святу Церкву Христову в часах земної подорожі християнина на шляху, який приводить до спасіння.

Тайна Боговтілення відкриває перед християнином глибину Божого Провидіння, бо тільки Боговтілення змогло знайти спосіб примирити людину з Богом. Мир, який Спаситель приніс людству, – це, насамперед, мир з Богом. Цей мир живе в душі тої людини, яка наповнюється вдячністю власної любові до Господа Бога за всі незчислимі Його милості до Свого творіння.

Мир Божий – це мир із власною совістю. Із Святого Письма знаємо про першого на землі братовбивцю Каїна, який після злочину – вбивства рідного брата Авеля – не знаходив собі місця на землі: кров брата постійно волала в ньому до Бога. Бо «для нечестивих немає спокою» (Іс. 48, 22).

Мир Божий – це мир християнина зі своїми ближніми. Братня любов і відкрите для ближнього серце – джерело для внутрішнього миру та духовно-неперевершених радостей. Мир з ближніми – це також мир і між усіма країнами, котрі замість цього Божого миру шукають між собою ворожнечу, сіють ненависть між народами. Кров українських вояків невпинно волає до Бога за вільне життя молодої України, за мирне співжиття в європейському мирному співтоваристві, яке російські спецслужби намагаються безжалісно знищити, стерти з лиця землі пам’ять про нашу Україну. Наш український народ і потепер страждає, не забуваючи тих страждань, які свого часу за нас, за наші успіхи, радості, переживання, за наше вічне блаженство претерпів народжений у Вифлиємі Господь наш Ісус Христос. Бо така Божа любов до грішної людини!

Різдво Христове – це свято Боговтілення, свято великих радостей. «Я благовіщу вам велику радість, яка буде всім людям», – сказав ангел вифлиємським пастухам (Лк. 2. 10). Сьогодні радіють небо і земля, радіє увесь світ, неперевершена радість Святої Церкви Христової, бо на землю прийшов наш Спаситель. У цьому спільному торжестві дітей Божих радіє все наше єство, просвітлене Божественною істиною Боговтілення. Веселиться наше серце, бо воно завжди очікує вічної Божественної любові. Торжествує наша совість, за велінням якої людина, на жаль, не завжди поводиться за приписами Божими.

У Новонародженому Богодитяти наша совість знаходить Доброго Наставника та Порадника. Наші духовні радості невід’ємні від радостей земних. Минулого року людство землі, в особі українських мирних співгромадян, переживало сумні та трагічні події, в результаті яких було насильно полишено життя тисячі наших співвітчизників, здорового майбуття нашої країни. Ми палко молимося та щиро благаємо Новонародженого Спасителя, щоб ані наша країна, ані жодні народи землі, ніколи не страждали від воєн, голоду та хвороб, щоб усі народи та всі люди землі проживали в умовах миру, свободи і справедливості.

Однак, як морально-духовна довершеність не приходить до людини сама собою, а потребує понад зусиль від людини, спрямованої на очищення душі  від гріховного бруду, подібно і справедливий мир на землі не прийде сам по собі. За нього людство повинне боротися. Тому в надії на остаточну перемогу добра над злом будемо безнастанно працювати кожен на своєму місці та творити добрі справи милосердя та любові до своїх ближніх. Бо сьогодні  наші молитви радісні та святкові. Помолімося до Господа, щоб зігрів Своїм Божим теплом наші домівки, зміцнив наше здоров’я, зцілив наші спустошені гріхом душі. Нехай з Різдвом Христовим у душі кожного з нас народжується любов і мир – церковний, родинний, національний. Бо, воістину, хто володіє любов’ю, той стає джерелом правди та справедливості.

Сердечно вітаю все керівництво та громаду міста над Ужем з Різдвом Христовим і Новим Роком. У це велике свято миру та любові принесімо подяку Богу за Його щедрі благодіяння, даровані нам минулого року, і просімо в наших щирих молитвах Божого благословення на нову творчу працю для блага нашої Церкви, нашого народу, мешканців Срібної Землі, на дальше зміцнення й процвітання безцінного миру між народами.

Христос рождається!

Славіте Його!

Різдво Христово – 2015

Ваш у Христі,

о. Іван Тидір