Мукачівська греко-католицька Єпархія

Слово Пароха – Пасха 2017

Posted on 16 Кві 2017, Священик: о. Іван Тидір

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені в Христі браття і сестри!

Серед  християнських святос  обливою  урочистістю натхненням та духовни мпіднесенням людствоусього світу відзначає  свято  Святої Паски Христової. Святкувати Паску – це значить, усім серцем пройнятися, відчути та пізнати силу та велич Тайни Воскресіння Христового. Святкувати Паску – це значить, бути учасниками Його Преславного Воскресіння. Святкувати Паску – це значить, стати морально – оновленою людиною у Христі. Святкувати Паску – це передусім, всім своїм серцем та розумом дякувати Милосердному Богу за Його невимовний дарунок – дарунок Воскресіння та дарунок любові до нас, грішних та немічних.

Воскресіння Христове стало раз і назавжди запорукою вічного життя людства. У час смутку та скорбот, коли нам доводиться переживати фізичну смерть наших близьких, Воскресіння Христове вселяє в наші серця велику надію перемоги життя над смертю. Воно надає нам наснагу та бадьорість, щоб перемагати смуток та журбу. Воскресіння Христове єднає в одну нерозривну сім’ю живих та померлих. І накінець, Воскресіння Христове принесло людству найдосконалішу радість. Воно спонукає нас постійно боротися з гріхом, запалюючи наші людські серця прагнути до морального очищення та святості. Воскресіння навчає нас бачити у ближньому брата, образ та подобу Божу, навчаючи нас постійно боротися з усілякою кривдою та неправдою. Надихає нас на щоденний труд і побожне християнське життя.

Воскресіння Христове – це головна підвалина нашої віри. Своїм Воскресінням Спаситель показав правдивість Свого Божества, вічність Свого Вчення, спасенність Своєї Смерті, силу та велич Благодатних Божественних Дарувань, Тайн Христових, які так щедро подаються у заснованій Ним Святій Церкві Христовій.

Воскресіння Христове показало людству новий напрямок земного життя Всесвіту. Воно перетворило земне життя осмисленим та цілеспрямованим. Бо у майбутньому нас вже очікує не страшна смерть, не вічна погибель, не безжалісне знищення, а цілком інший вид життя, «іншого, вічного життя початок».

Воскресіння Христове – настільки важлива подія, що святий апостол Павло показує в ньому істину всього християнського віровчення: «Якщо і Христос не воскрес, – говорить він,- то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1Кор. 15, 14). Святий Павло навчає нас, що у Воскресіння Христове потрібно вірити, щоб бути спасенним: «Якщо вустами твоїми будеш сповідувати Ісуса Господом і серцем твоїм вірити, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся» ( Рим. 10, 9).

Воскреслий Христос особливо звертає увагу учнів на Своє Тіло, щоб тим самим показати, що з Ним вчинило Воскресіння, що вони насправді бачать та відчувають на дотик те ж саме Тіло, Яке страждало на хресті, а тепер прославлене та змінене Воскресінням.

Схвильовано Євангеліст розповідає про цю незбагнену подію: «Сам Ісус став посеред учнів Своїх і сказав їм: Мир вам! Вони схвилювалися і злякалися, гадаючи, що бачать духа. Але Він сказав їм: Чого хвилюєтесь, чому такі думки входять до сердець ваших? Погляньте на руки Мої і на ноги Мої; це Я Сам. Доторкніться  до Мене і роздивіться; бо дух тіла і кісток не має, як бачите у Мене. І, сказавши це, показав їм руки і ноги. Коли ж вони від радості ще невірили і дивувалися…» (Лк. 24, 36 – 42).

 Воскреслий Христос, за твердженням Святого апостола Павла,-«первісток посеред померлих» (1 Кор. 15, 20). Отже, у Своєму Воскресінні Він став початком і нашого людського воскресіння. Відтепер смерть для християнина остаточно втратила свою жахливість.

 Ось чому в ці Пасхальні дні Свята Церква урочисто співає: «Смерті святкуємо умертвіння!» Своїм Воскресінням Спаситель зруйнував створену гріхом стіну між Богом та людиною. У Своїй Особі Він показав Милосердного Небесного Отця, Який розкриває грішній людині Свої Божі обійми. Подібно до яскравого і теплого сонця, Воскреслий Христос зійшов на землю, щоб більше ніколи не заходити. Він свого часу говорив людям, що коротеньке земне життя – це сходинка до вічного життя. Він залишив заповідь про те, що основний закон життя людства, без якого неможливо прожити на землі, – це Заповідь ЛЮБОВІ, любові Бога та один до одного, як і любові до самого себе.

Спаситель навчав, що християнська покора не принижує людину, а підносить її, а гордість спотворює людину. За Його твердженням, чистота душі й тіла, це найкраща оздоба людини. А у Своїй Особі Божий Син явив нам неперевершений взірець людської довершеності й краси. Народжений на землі і Воскреслий з мертвих, Господь для того й приходив, щоб «кожен, хто  вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3, 15).

В часі Великого Посту Свята Церква закликала нас до покаяння, до оновлення розуму й серця, навернення до Небесного Отця, до залишеної нами колись Батьківської домівки. У дні страсного тижня вона відкрила нам у Хресних Христових Стражданнях і Голгофській смерті невимовну Любов Божу до грішної людини, нагадавши нам, що спасіння до людини приходить тільки жертовною любов’ю. Радість  Воскресіння Христового є завершенням і наслідком цього Божественного Подвигу. Цю радість ми відчуваємо  навіть у відродженні земної краси Божого світу навколишньої природи, яка прокидається кожної весни від зимнього сну.

Усе зло на світі, дорогі у Христі, перемагається Воскресінням Христовим, і під його життєдайними промінчиками щезають усілякі хвороби, важкі страждання та гірка людська несправедливість, бо Христос наповнює Собою все. Він приносить віруючій і добродушній людині впевненість в остаточній перемозі добра над злом, у вічному торжестві Божої правди на землі.

Ця радісна християнська надія повинна постійно надихати наших вірних на самовіддану земну працю для блага ближніх та страждаючої нашої держави в ім’я припинення бойових дій на Сході України. Христова любов невпинно кличе нас та усіх людей доброї волі робити все можливе, щоб не лилася кров у нашій країні, щоб не помирали наші молоді воїни – охоронці  нашого мирного спокою.

І хай Воскреслий Христос допоможе нашій країні зупинити оті сили зла, які розв’язують нашому народу сучасне військове братовбивство. Ми вбачаємо в цьому непрощенний гріх перед Богом, страшний моральний злочин перед життям та усім людством. Ось чому в загостреній міжнародній обстановці наша Церква щоденно молиться за мир на Україні, за міцність нашої армії та усієї України, раз і назавжди припинити шлях війні, сприяти довіри та миру  між народами.

 Цього великого та святого дня, дорогі, простім один одному заради Воскресіння Христового, благаючи в Його безмежному Милосерді, щоб зміцнив наші зачерствілі у гріхах і беззаконнях серця, наповнивши їх незчислимими християнськими чеснотами, благословив нас добрі справи.

Хай Господь благословляє наших благочестивих краян земними та духовними надбаннями, міцним здоров’ям, переродитися у Нове Творіння у нашому Воскреслому Христі Ісусі. Амінь.

Ваш у Христі,

о. Іван Тидір