Мукачівська греко-католицька Єпархія

СЛОВО ПАРОХА – РІЗДВО ХРИСТОВЕ 2022

Posted on 25 Гру 2021, Священик: о. Іван Тидір

СЛОВО ПАРОХА

Христос раждаєтся! Славiте єго!

Возлюблені в Христі браття і сестри!  Понад дві тисячі років відділяють від нас подію, яка відбулась тієї Вифлиємської ночі, що звістила нам Тайну Боговтілення. Понад двох тисяч років тому, як величаво і грімкоголосно пролунали над Юдейським Вифлиємом слова ангельської пісні: «Слава на висотах Богу, і на землі мир, у людях добра воля»        (Лк. 2, 14). Від тих далеких часів світ став невпізнаним; людина пізнала дуже багато загадок, багато чого досягнуто, виникало багато могутніх імперій, народжувалося багато за ті часи знаменитих людей – у свій час всі вони відходили до невідомості. Які тільки потрясіння і перевороти здригали цим світом: і релігійні, і соціальні,і політичні,- все це по – своєму міняло обличчя землі. Назавжди залишалось на землі незмінним одне – людина із своєю безсмертною душею, що залишиться такою повсякчас. Незмінною залишилася на цьому світі Євангельська Вістка явлення Божого Сина, що став Сином Людським задля нас людей і нашого ради спасіння. Без усякого сумніву «…це велика благочестя Тайна; Бог зявився в тілі, виправдав Себе в Духові, показав Себе Ангелам, проповіданий між народами, прийнятий світом вірою» (1 Тим. 3,16).

Знову і знову, як завжди, допоки буде жити цей світ, допоки хоч трішки буде теплитися віра в людських серцях, історична подія Вифлиємської ночі буде хвилювати й радувати людські серця. Бо ми знову переживаємо її, намагаємось всеціло увійти  у  «велику благочестя Тайну» (1 Тим. 3, 16). А відбувається все це не випадково, бо всі ми є тісно повязаними з Богом – Творцем, інколи, може відбуватися, наперекір своїм власним бажанням, тому що в кожній людській душі є хоча би маленька часточка християнської природи.

Подія Різдва Христового буде завжди милувати нас ще й тому,  що тайна Вифлиємської ночі ніколи не закінчиться, вона завжди буде жити, ніколи не іссякне, як не закінчиться любов Бога до грішної людини. Христос через століття, через різні події та обставини невпинно шествує до нас в імя нашого морально – духовного оновлення. Ніякий час та жоден простір не мають над Ним своєї влади.  Пречиста Діва Марія тієї священної ночі разом з Обручником Йосипом просилися не до однієї оселі, стукали, можливо, не в одні двері, але не знайшлося на той час милосердної, співчуваючої людини у Вифлиємі, яка би потурбувала свій спокій, відкрила би двері власної домівки та прихистила би Святу Родину. Подібне можемо зустріти й сьогодні, бо сучасний світ по – різному зустрічає Христа. Сьогодні небагато знайдеться таких людей, які б потривожили себе і впустили би до оселі Христа та Його Пресвяту Матір. А як зустріли Новонародженого прості та щиросердні вифлиємські пастушки, вони прислухалися до ангельського співу, поспішили до вифлиємської стайні, благоговійно вклонилися Немовляті. А східні мудреці, ведені небесною зіркою… їхня дорога до Христа довга, загадкова та виснажлива, але вони торували її, поки не знайшли Богонемовля, обдарувавши Його дорогоцінними дарунками, віддавши Богові свої серця. Їхня дорога, це дорога усього людства, дорога, якою кожна людина йде свого часу до Бога, переборюючи всілякі трудноші.  Возлюблені в Христі браття і сестри! Славлячи велич події Різдва Христового, прославляючи Тайну Боговтілення, відновлюймо в наших серцях відчуття вдячності Господу Богу за Його постійну присутність посеред нас в Його Боговстановлених Тайнах, виявляймо співстраждання та милосердя до наших ближніх, слугуючи яким, ми служимо Самому Христу й Богу.

В ці важкі та тривожні часи, коли людство переживає пандемію коронавірусу, оберігаймо себе та своїх ближніх, дотримуючись медичних приписів та рекомендацій.   Минулого, 2021 року, Милосердний Господь щедро обдаровував нашу Мукачівську Єпархію величавими ювілейними подіями, які ми з Божою допомогою молитовно та святково проводили, вони безмежно радували душу християнина.

А наша церковна спільнота, як завжди, з Капітульної гори міста над Ужем проголошувала на увесь світ Благу Вістку Христову, вела люд Божий в мирі і любові, примирення між державним керівництвом, успіхи в державотворенні, молилась за добробут багатонаціонального та багаторелігійного  Божого люду усієї України, а Милосердний Господь вислуховував наші щирі моління, за що ми повинні бути Йому вдячними.

У ці світлі Різдвяні дні, коли віруюча душа людини наповнюється духовною радістю за Новонародженого Дитяти Ісуса, щиросердно вітаю усіх з Різдвом Христовим і 2022 Новим роком. Наших відважних і славних воїнів, що захищають країну від чужоземної навали. Вітаю наших лікарів та медичних працівників, які жертвують себе для боротьби із сучасною чумою пандемії коронавірусу, і чи не є все це жертовним проявом співстраждання та милосердя до ближніх? Подякуймо Богові за Його безмежні милості до нас грішних, що відбувалися з нами в минулому році, молитовно просім Його, щоб благословіння Боже осінювало кожну людину, яка хоче творити мир та добро на землі. Благословіння Боже на Вас…!

Благословення Господнє на Вас… Ваш у Христі, отець  ІВАН,  парох

Христос раждаєтся! Славiте Єго!