Мукачівська греко-католицька Єпархія

СЛОВО ПАРОХА

Posted on 12 Кві 2015, Священик: о. Іван Тидір

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені в Христі браття  і  сестри!

Скільки радості вкладаємо в це Пасхальне вітання, коли, при зустрічі вітаємо один одного; з яким невимовним духовним піднесенням їх промовляємо! Протягом сорока днів ми будемо цим Великоднім вітанням проголошувати Воскреслого Христа, сповіщаючи перемогу життя над смертю. А яким духовним захопленням пройняте все наше Пасхальне Богослужіння з його глибокозмістовними  піснеспівами. Ці два слова Пасхального вітання являють собою найвеличнішу святиню для наших немічних сердець, тому що в них поміщений увесь сенс нашого власного релігійного світогляду, уся міць нашої надії, вся сила любові до нашого Спасителя.

У Великодніх піснеспівах Свята Церква проповідує і кличе нас до радості: «Світися, світися, новий Єрусалиме…», «…радій нині і веселися Сіоне», «…через Хрест прийшла радість усьому світові», «…радісно обнімім один одного». А з яким натхненням повторяємо слова псалмопівця Давида: «Цей день, його ж сотворив Господь, радіймо і веселімось в нім».Якою  зрозумілою для нас є ця невимовна радість святкування!  «Якщо Христос не воскрес, віра наша марна», – сказав апостол Павло. І коли б Спаситель не воскрес, Він залишився би для людства великим праведником, святим Учителем, але не був би для нас Всемогутнім Богом і Спасителем. Та Христос воскрес і став початком загального воскресіння для всіх померлих.

Ми віримо, що Ісус Христос не тільки наш Божественний Учитель, але  Він – Бог Всемогутній, Який силою Свого Божества третього дня воскрес із мертвих. Воскресіння Христове – неперевершене, найвище з чудес, які творив Спаситель наш Ісус Христос у дні Свого Земного подвигу, це найвище свідчення про Його Божество. Ми свято віримо, що все те, чого Він нас навчав, що Він обіцяв дати грішній людині, яка буде вірити в Нього, – це одкровенна Божественна Істина. І тому ми так утішаємось, так радіємо в ці неперевешені ніякими благами, Пасхальні дні. І чи не віра в Христове Воскресіння дає християнинові сенс земного бутя. Віра – це сила й опора всього нашого земного життя. Вона зігріває наші серця, вона кріпить наш дух, вона закликає бути нас чесними трудівниками на ниві добра для ближніх, на благо нашого страждального народу.

Під час прощальної бесіди зі Своїми учнями, Спаситель сказав їм: що після Його воскресіння «зрадіють ваші серця, і радості вашої ніхто не відбере від вас». Із власного життєвого досвіду всі ми знаємо, що радість – це окраса життя людського. Нерідко вона буває подібна до сонячного променя, що несподівано пробивається крізь темні хмари і, падаючи на землю, приносить з собою живительні сили. Усі ми прагнемо радостей, усі ми їх шукаємо. Бажаємо один одному всього найсвітлішого й найкращого в житті, тим самим бажаємо  кого любимо, більше радостей. Без них життя було би тьмяним, нудним і важким. І хоч життєвий шлях кожного з нас, переважно, засіяний журбою, хворобами, турботами та тривогами, проте немало радостей переживає наше серце. Посеред усіх неминучих у земному житті скорбот і випробувань, християнин повинен шукати для себе таких радостей, які би були вічними, як є безсмертною наша душа. До подібних радостей веде нас власна віра. Не випадково Святий апостол Павло, повчаючи християн, говорив: «…Завжди радійте!» У день Святої Паски людство радіє свідомо та несвідомо, тому що сама природа оновлюється.

У третьому тисячолітті перед людством постало дуже багато проблем, які з точки зору людського розуму розвязати неможливо. Для нас, християн, у цьому світі немає нічого безнадійного. Ми ставимо в центр історичного розвитку – Бога, бо Він є центром буття, незалежно від того, як та чи інша людина відноситься до Нього: є для неї Він Центром чи ні. Спаситель свого часу сказав: «Я є путь, і істина, і життя».

Бог не тільки створив Всесвіт, а й піклується про нього. Пришестя в світ Божого Сина свідчить про те, що Бог ніколи не залишає світ напризволяще, а Воскресіння Ісуса Христа з мертвих переконує нас, що Він переміг смерть, гріх і всіляке зло. Ми не маємо жодних підстав сумніватися, що Бог так премудро керує світом. Він часто допускає  розповсюдження на землі зла до відповідної межі, але водночас зупиняє його  Своїми, часто незбагненими для нас, діями. Наша багатостраждальна Україна не є винятком Божественної опіки. Так як нам не страшні ніякі соціальні, політичні, релігійні потрясіння, або напади та загарбання наших земель чужоземними завойовниками, бо з нами Бог!

Ми не повинні доводити, що Христос воскрес. Під час своєї проповіді апостоли не доводили людям, що  Христос воскрес. Вони тільки свідчили про те, що бачили. І нам потрібно тільки розповідати про Воскресіння Христове, як про подію, засвідчену апостолами і всією історією християнства, і закликати до Христа. Той, хто має вуха, – почує, а хто має духовні очі – побачить. Ми переконані, що майбутнє за християнством, бо Спаситель сказав Своїм послідовникам: «У світі зазнаєте скорботи, але мужайтесь: Я переміг світ!»

Усе зло світу перемагається Воскресінням Христовим, і під його промінням зникають страждання, хвороби і людська несправедливість. Христос наповнює Собою все. Він дарує нам упевненість в остаточній перемозі добра над злом, у вічному торжестві добра. Він надихає нас на боротьбу зі злом, насамперед з гріхом у самих собі.

У Христа Спасителя була Голгофа, але після неї прийшло Воскресіння. У кожної людини є також своя, власна «голгофа» і свій життєвий «хрест». Якщо ми будемо виконувати Божі Заповіді і намагатися наслідувати Христу в несенні страждань, що так часто випадають на нашу долю, тоді і до нас прийде Воскресіння. Ще за життя на землі ми зазнаємо воскресіння як перемогу над злом і стражданнями – перемогу над соціальною несправедливістю і зубожінням. Сучасне становище в Україні можна ствердно порівняти з Голгофою. Як тоді на Голгофі йшла запекла боротьба людської ненависті з Божою любов’ю, так і тепер в людському суспільстві відбувається жорстока боротьба добра і зла, світла і темряви. Наша віра і надія на Бога надихають нас бути впевненими, що Українська молода держава переживе всі труднощі й негаразди релігійного, духовного, єкономічного, соціального та політичного життя.

Воскресіння Христове ще раз нам нагадує, що правда Божа завжди перемагає. Пророк Давид закликає нас не покладати надію на князів і на синів людських, бо в них нема спасіння.

Дорогі в Христі браття і сестри! У ці святкові Пасхальні дні, коли Церква Христова проповідує перемогу життя над смертю, щиросердно вітаю всіх Вас з Паскою Христовою. Вознесім ці Пасхальні молитовні гімни за наших славних воїнів, які покладають своє дорогоцінне життя на жертвенник любові за єдність українського люду, і хай Воскреслий Христос оберігає їх від смертельних ворожих куль, щоб у майбутньому вони могли би нас радувати  своєю мирною працею над процвітанням європейської держави мирних часів. А Господь хай завжди буде вашим Охоронцем.

Вітаю керівників нашого славного і древнього Ужгорода, всіх мешканців обласного центру Срібної землі. Несімо гідно ім’я християнина в нашому повсякденному громадському, особистому і родинному житті. Нехай Пасхальна радість, мир і любов супроводять нас через усе наше земне життя! Нехай Господь благословить миром і добробутом усіх нас.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма Вами!