Мукачівська греко-католицька Єпархія

СЛОВО ПАРОХА

Posted on 01 Тра 2016, Священик: о. Іван Тидір

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені в Христі браття і сестри!

У цей радісний і світлосяйний день, коли не тільки у духовному натхненні радіє християнин, але й сама природа, немовби прокидаючись від зимнього сну, готова встати у всій своїй величі та красі, наші духовні споглядання знову і знову звертаються до Воскресіння Христового.

Нема в Церкві більшого свята, немає у світі більшої радості, ніж радість вістки про воскреслого Господа нашого – Ісуса Христа.

До цієї радості кличуть нас небеса, що веселяться, земля, що радується.

Свята Церква у невимовній радості сьогодні обіймає увесь світ – видимий і невидимий: «Христос бо воскрес – радість вічная».

А якими стають зрозумілими: радість людини, свято і торжество Церкви в цей воістину великий і благословенний день! Адже Воскресіння Христове – основа і суть усієї нашої віри, торжества Божественної любові, перемоги життя, добра і правди.

Христос Воскрес! Отже, воістину Божественне і спасенне кожне Слово Сина Божого, Який сказав: «Я є воскресіння і життя» (Ін. 11, 25), зійшов на хрест, щоб здійснити Правду Божу, і засяяв з гробу, щоб ствердити її навіки!

Христос Воскрес! Отже, Господь очистив гріхи усього людства, і нам дарував спасіння. Він знищив жало самої суті гріха – смерті, і тому ми нині «смерті святкуємо умертвіння… іншого, вічного життя – початок…».

Христос Воскрес! І немає більше ворожнечі або розділення: Воскресіння Христово робить усіх дітьми Божими, братами у Христі, рівноправними спадкоємцями блаженного життя у єдності з Богом. Воскресіння Христове покриває всіх Божественною любовю, єднає живих з померлими.

Христос Воскрес! І смерть більше нікого не розлучає. Віднині вічність поєднує всіх людей у неперевершеній Христовій Любові.

Христос Воскрес! Бо через Воскресіння укріпилася наша власна віра в загальне воскресіння, непохитною стала надія на наше воскресіння в нетлінні! І святий апостол Павло нерозривно поєднує наше майбутнє воскресіння з фактом Воскресіння Христового: «Христос воскрес з мертвих, первісток серед померлих…

Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть, кожний по своєму чину» (1 Кор. 15, 20. 22. 23).

Христос Воскрес! Через це запалюється любов, людина окриляється молитвою, примножується Божою благодаттю; і через Воскресіння Христово, як висловився святий Іван Златоуст, «життя жительствує».

Ось чому таке радісне для нас свято Христового Воскресіння, ось чому з таким піднесенням та трепетом відгукується наше серце, коли чуємо християнське привітання: Христос Воскрес!

Невмирущою є радість Воскресіння Христового! Вона живе у віках, вона приходить до нас через пасхальні піснеспіви Святої Церкви Христової, починаючи із самих ранніх апостольських часів. Вона проходитиме навіки. Безперервна, дійсна і безсмертна, передавана Святою Церквою протягом майже двох тисяч років її історичного буття. Радість величаво стверджує благовістя святих апостолів, «що Господь воістину воскрес» (Лк. 24, 34). А тому в пасхальних піснеспівах Церква кличе нас до неперевершеної радості: «Радій нині і веселися, Сіоне», «…через Хрест прийшла радість усьому світові», «радісно обнімім один одного». З особливим натхненням повторюємо слова пророка Давида: «Цей день, його ж створив Господь, радіймо і веселімся в нім»(Пс.117,24).

Цей святий день є святом братньої любові усього людства. Християнин повинен подивитися в цей день на людину як на найбільший і найдорожчий Божий скарб, відчути в ній свого брата, порадіти з нею як з найдорожчою особою. Великодня радість спонукає людей до взаємних обіймів. Великоднє вітання – це момент, коли християни повинні почувати себе рідними в Бозі. Це велике почуття! І коли би воно оволоділо всіма людьми, то все на цьому світі перемінилося б: зникли б недовіря і воронування, страх поступився б місцем загального миру.

Страждання наших співвітчизників на Сході України, посилюють в наших серцях жадання миру. Мир на землі в наш час став невідкладним завданням усіх християнських церков, усіх людей доброї волі.

Україна тепер переживає власну «голгофу», ворог безжалісно вбиває захисників нашої Вітчизни, нищить міста і села мирних людей східних областей. Але ми молитовно віримо, що після «голгофи» нашої держави, до неї прийде Воскресіння, а Божа правда зупинить кровопролиття в нашій квітучій Україні.

У ці святкові пасхальні дні, дорогі браття і сестри, коли Свята Церква Христова святкує перемогу життя над смертю, добра над злом, любові над ненавистю, щиросердно вітаю всіх Вас з Пасхою Христовою. Помолимося в Пасхальні дні за наших славних воїнів, які жертвують своє молоде життя на жертовник любові за нашу молоду Україну на Сході, а милосердний Господь хай оберігає їх від ворожих куль, щоб у майбутті вони змогли б радувати свої родини, та бути окрасою для нашої держави.

Щиро вітаю з Воскресінням Христовим керівників нашої Срібної Землі та квітучого древнього Ужгорода. Бажаю їм Божої мудрості керувати нашим людом, великого терпіння і Божої допомоги в їх відповідальному служінні перед Богом і народом. Будуймо мир Господній в наших душах, в родинах, суспільстві, зростаймо в любові, у виконанні Божих Заповідей, щоб у доброму здоров’ї, в мирі і благоденстві звершувати своє земне служіння на славу Божу і на благо всім людям.

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма Вами!

Христос  Воскрес!

Воістину  Воскрес!

Ваш у Христі – о. Іван Тидір