Мукачівська греко-католицька Єпархія

СЛОВО ПАРОХА

Posted on 20 Кві 2014, Священик: о. Іван Тидір

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені в Христі браття  і  сестри!

У ці Богоспасенні  пасхальні дні, коли вся  повнота Святої Церкви Христової, і Східна і  Західна Церкви спільно  святкують перемогу життя над смертю, наші  думки й почуття в котрий раз звертаються до Воскресіння  Христового.  У неперевершену пасхальну ніч, яку  Церква славить понад  усі церковні свята, Боголюдина – Христос завершив Свій спасительний подвиг.  Показавши таїнственну  силу Свого Божества,  Христос воскрес, подолавши, тим самим, жало  смерті.

Воскресіння Христове  показало грішній людині  новий напрямок земного життя. А саме: земне  життя стало осмисленим  та цілеспрямованим, бо  попереду нас чекає не  страх погибелі та знищення душі, а осягнення іншого способу буття: «інаго, вічного житія начало».

Смерть назавжди втратила для християнина  свій страх, від чого жахалася старозавітня, підзаконна людина. Ось чому в ці пасхальні дні Свята Церква кличе нас до неперевершених радостей: «Світися, світися, новий Єрусалиме!..», «…радій нині і веселися, Сіоне…», «…радісно обнімім один одного…».

Господь наш Ісус Христос, що воскрес на третій день, як  було провіщено  старозавітніми пророками, дав Себе розіп’яти  на  хресті, щоб Власними  стражданнями назавжди  відкрити людям дорогу  до вічної радості. Усе, що  ми маємо у своєму земному житті найдорожче і найрадісніше, — все це дало нам Воскресіння  Христове.

Ісус Христос зруйнував створену людським  гріхом стіну між Богом та  людиною. У Своїй Особі  Він показав Небесного Отця, Який розкриває людям Свої Божественні обійми. Подібно до сонця, Воскреслий Христос зійшов над землею, щоб більше ніколи не заходити. Він сповістив людям,  що коротеньке земне  життя – це сходинка до  життя вічного. Він залишив заповідь про те, що головною заповіддю людства, без якої жодна людина на землі не змогла  би жити, — любов, любов  до Бога і любов один до  одного, подібна, як любов  самих до себе.

Ісус Христос навчав, що покора не принижує людину, а підносить її до Обителей Небесних, а  гордість — принижує людину, віддаляє її від спасіння в Господі. Він ще сказав, що чистота душі і тіла — найкраща оздоба людини. У Своїй Особі Ісус Христос показав нам неперевершений взірець  довершеності та краси. Народжений на землі і  воскреслий з мертвих,  Господь для того й приходив, щоб «кожен, хто  вірить в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ін.3,15).

Воскресіння Христове  ставить християнство понад усі світові релігії. Жодна інша релігія не вчить  про загальне воскресіння  людства. Ці релігії, яке б моральне вчення вони не проповідували, нічого не варті, в порівнянні з християнством, бо вони не можуть подолати закон смерті. Уся сила та велич християнства в тім, що воно перемогло закон  смерті. Бог не створив  смерть, вона увірвалась  у природу людини  внаслідок гріхопадіння.

Тому всі люди приречені  до фізичної смерті, а Ісус  Христос став первістком  з мертвих. Христос – новий  Адам, Він вніс у нашу  природу зовсім інший закон – закон загального  воскресіння. І за цим новим законом усі люди воскреснуть, незалежно від того – вірять вони в Бога чи не вірять. Кожен з нас  теж не хотів би помирати,  але смерть не підвладна  нашим бажанням. Так  само і воскресіння людства. І Христос, подолавши смерть, став на всі  часи Спасителем усіх  людей.

Проблема сучасної людини полягає в тому, що  суспільство поставило саму людину в центр буття, але не Бога. У світі є багато людей, що вірять  в Бога, але не визнають  Його як Особистість, а  тільки, мов безлике та  загадкове божество, що розлилось у Всесвіті. І в цьому полягає головна причина людської бездуховності. Усе духовне посідає другорядне значення в житті  та діяльності сучасної  сикуляризованої людини. Правдивої духовності не може бути без віри  в Істинного Бога і без  Святої Церкви Христової.  Тому сучасна людина  більш довіряє Церкві,  аніж різним державним  інституціям, бо тільки в Ісусі Христі всі бачать своє спасіння. Але сили зла, як впродовж двох тисячоліть, так і тепер, посилено борються проти Церкви Христової,  стараються розділити  нашу українську Державу, розірвати, немов дикі  звірі. Але Воскреслий  Христос її безустанно  оберігає.

Надія на Милосердного Бога, на Його любов, на Божу правду, на вічне  життя дає нам достатньо  наснаги та благодатних  сил перемагати всілякі  труднощі та страждання,  які є постійними упутниками кожної людини. У  Спасителя була Голгофа  страждань, але після неї  прийшло Воскресіння. У нас є теж свої «голгофи», буде і «воскресіння», якщо будемо наслідувати Христа. Сьогодні Україна  переживає свою «голгофу», але нам конче потрібно вірити і любити, боротися та працювати, відстоювати національні інтереси та йти назустріч одне одному, завжди шукати потрібні компроміси, а понад усе, потрібно набратися багато терпіння і  тоді — прийде «воскресіння» для нашої України. І не  будемо втрачати надії  на краще майбутнє. Незважаючи на всю силу і  підступність внутрішніх і  зовнішніх ворогів України – видимих і невидимих,  Бог Своїм милосердям та любов’ю до людини зможе  зробити неможливе можливим.

Дорогі в Христі браття і сестри! У ці святкові  Пасхальні дні, коли Церква Христова святкує перемогу життя над смертю,  добра над злом, любові  над ненавистю, щиросердно вітаю всіх вас з  Пасхою Христовою. Молитовно бажаю вищій  владі України мудрості,  терпіння та Божої допомоги в їх відповідальному служінні перед Богом та  нашим народом. Вітаю з Великим святом усе українське військо, на яке наш народ покладає велику надію в місії обороноздатності та захисті наших мирних співвітчизників. Нехай Господь наш Ісус Христос, Який воскрес із мертвих, зберігає нас  в мирі і братолюбстві, єдності та любові, принесе нам Пасхальну радість і терпіння, пошле  багатонаціональному українському народу обильного добробуту і  здорового способу життя в нашім Господі. Будемо завжди звертатися до Спасителя, щоб воскрешав наші зачерствілі  серця від грубощів і ненависті, наповнював їх Божою ЛЮБОВ’Ю, яка є сутністю нашого життя тут, на землі, і також у вічності.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай  буде з усіма вами!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!     ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Ваш у Христі о.Іван, парох